Naujiena
INFORMACIJA

INFORMUOJAME, KAD
MINIMALI UŽSAKYMO
SUMA - 20,00 € , KITU
ATVEJU SISTEMA
PAPILDOMAI PRITAIKYS
ADMINISTRAVIMO MOKESTĮ - 3,63 €. 


 

Prekių krepšelis
0 prekė(-s) - 0,00€
Jūsų pirkinių krepšelis yra tuščias!
Straipsniai

Judėjimo "Pasidaryk pats" perspektyvos Lietuvoje.

"Sumanus Ūkininkas" yra tarptautinio judėjimo "Pasidaryk pats" propaguotojas ir remėjas...

Plačiau
---------------------------------

Konservų gaminimo ypatybės

Pradedantiesiems gaminti konservus iškyla daug klausimų. Šiame straipsnyje aptarsime konservavimo temą...

Plačiau
---------------------------------

Kokius miltus pasirinkti?

Beveik kasdien didėja vaflių, sausainių ir biskvitinių gaminių įvairovė bei populiarumas. Juos kepa su šokoladu,...

Plačiau
---------------------------------

 Sausas brandinimas 

Pristatome Vokiečių kompanijos DRY AGER brandinimo spintas, skirtas brandinti šviežiai  jautienai ir žverienai.


Plačiau
---------------------------------

Naujienos

Kokius miltus pasirinkti?

       Beveik kasdien didėja vaflių, sausainių ir biskvitinių  gaminių įvairovė bei populiarumas. Juos kepa su šokoladu, įvairiais įdarais, kremais. Deja, ne visi konditeriai gauna reikiamos kokybės kepinius. Pasirodo, jog aukštos kokybės kepinių paslaptis slypi miltuose...
      Taigi, derėtų atkreipti dėmesį į naudojamus miltus. Pasirinkę tinkamos kokybės ir paskirties kvietinius miltus, išvengsite daugelio technologinių keblumų bei kepimo klaidų.


PLONIEJI LAKŠTINIAI VAFLIAI
     Jeigu planuojate pradėti arba jau kepate vaflius, atkreipkite dėmesį į tai, su kokiomis technologinemis problemomis susiduriate. Jeigu naudosite netinkamus kvietinius miltus, gausite Iipnią tešlą, kuri nuolat vargins užkišdama sijotuvus bei piltuvus. Vadinasi, jūsų naudojami miltai turi per daug lipnių medžiagų.
      Su vandeniu ar kitais produktais maišoma tešla keičia savo klampumą, kuris ir įtakoja vaflių masės kitimą bei sunkumus, atsirandančius perpumpuojant tešlą. Šie sunkumai iškya, nes miltų dalelės yra per stambios, proteazenai per daug aktyvūs, o homogenizavimas nepakankamas. (Homogeninis - vienodas, vienalytis, turintis vienas ir tas pačias savybes, neturintis sandaros skirtumų, homogenizavimas- procesas, kai maišant miltus su vandeniu ir kitais priedais gaunama vienalytė masė.)
      Vafliuose, iškeptuose iš netinkamų miltų, galima įžvelgti šviesias dėmes bei pastebėti gaminio spalvos netolydumą. Šiuo atveju pagrindinė klaida yra ta, kad tešla nebuvo homogenizuota. Dėl prastos tešlos homogenizacijos gali būti kalta gamybos technologija arba miltai. Svarbu žinoti, kad parinkus netinkamus miltus niekada negausime geros tešlos homogenizacijos.


BISKVITAI
      Kepant biskvitus ir kitus biskvitinius gaminius svarbiausia yra paruošti nepriekaištingą tešlą. Masės kokybę čia taip pat lemia naudojami kvietiniai miltai. Netinkamai parinkti miltai sukelia aibę problemų. Dažniausiai pasitaiko šios kepimo klaidos:
      * Kepinys neiškyla iki reikiamo aukščio ir neįgauna norimos formos
      * Kepinys netolygus arba per daug korėtas
      * Gaunamas nestabilus minkštimas, t.y. per minkštas arba per kietas
      * Masė per sunkiai bėga, t.y. per kieta arba per tąsi.
      Šias masės bei kepimo klaidas sąlygoja didelės arba per mažos kvietinių miltų lipnumo savybės.

SAUSAINIAI

      Lyginant su vaflių ir biskvitų masėmis, nors naudojami kvietiniai miltai ir yra labai svarbūs, jie nėra pagrindinis kokybės faktorius. Čia gaminio kokybei svarbiaus yra riebalai bei cukrus bei tešlos paruošimo būdas. Miltai įtakoja tik kepinių svorį, formavimo galimybės bei tešlos elastingumą.                                                                                                                                                                    
      Tešla sausainiams turėtų būti minimaliai elastinga, o jos paviršius sausas. Tačiau masė negali būti nei per kieta, nei per skysta, nes tada susidursite su tolesnio kepinių  apdirbimo bei pakavimo problemomis. Atsiradus nepageidaujamiems nukrypimams nuo pageidaujamos formos, reikėtų atkreipti dėmesį į miltų kokybę bei lipnių medžiagų kiekį jose. Tokio pobūdžio problemos dažniausiai iškyla naudojant savo kepiniams per rupius miltus.
      Kaip pagerinti miltus? Labai dažnai standartiniai arba įprasti miltai nėra pakankamai kokybiški arba naudojami ne pagal paskirtį. Tik tinkamai parinkti kvietiniai arba kitų grūdų miltai leis iškepti aukštos kokybės sausainius. Labai dažnai malūnai ar grūdų fabrikai siūlo įvairių rūšių bei kokybės miltus. Idealiausias variantas būtų pirkti grynarūšius kviečius. Bet dažniausiai tai yra neįmanoma, nes jau prieš patenkant į malūną yra sumaišomi įvairiausių rūšių kvietiniai grūdai.