Naujiena
INFORMACIJA

INFORMUOJAME, KAD
MINIMALI UŽSAKYMO
SUMA - 20,00 € , KITU
ATVEJU SISTEMA
PAPILDOMAI PRITAIKYS
ADMINISTRAVIMO MOKESTĮ - 3,63 €. 


 

Prekių krepšelis
0 prekė(-s) - 0,00€
Jūsų pirkinių krepšelis yra tuščias!
Straipsniai

Judėjimo "Pasidaryk pats" perspektyvos Lietuvoje.

"Sumanus Ūkininkas" yra tarptautinio judėjimo "Pasidaryk pats" propaguotojas ir remėjas...

Plačiau
---------------------------------

Konservų gaminimo ypatybės

Pradedantiesiems gaminti konservus iškyla daug klausimų. Šiame straipsnyje aptarsime konservavimo temą...

Plačiau
---------------------------------

Kokius miltus pasirinkti?

Beveik kasdien didėja vaflių, sausainių ir biskvitinių gaminių įvairovė bei populiarumas. Juos kepa su šokoladu,...

Plačiau
---------------------------------

 Sausas brandinimas 

Pristatome Vokiečių kompanijos DRY AGER brandinimo spintas, skirtas brandinti šviežiai  jautienai ir žverienai.


Plačiau
---------------------------------

Naujienos

Sausas brandinimas

Pristatome Vokiečių kompanijos DRY AGER brandinimo spintą, kuri skirta brandinti šviežiai jautienai ir žvėrienai.

„Dry Aging“ DX 1000                                                

Speciali mėsos brandinimo spinta skirta, ilgalaikiam mėsos brandinimui sausuoju būdu.

Paskirtis ir darbo aprašymas:

Jautienos kokybė keičiasi ją brandinat – laikant tinkamoje aplinkoje ilgą laiką.  Brandinimas gali vykti nuo 3 - 4 savaičių ir iki keliolikos mėnesių. Sausas brandinimas – tai senas tradicinis austrų – vokiečių mėsos paruošimo būdas, įamžinantis gilias Alpių tradicijas.

Kad paruošti puikų steiką, nereikia ypatingo mėsos paruošimo būdo.

Iš gerai subrandintos mėsos gausite geriausią, skaniausią ir sultingiausią steiką, kokį tik galima iškepti.

Geriausiai jautiena bręsta prie santykinės oro drėgmės 85%  ir +2 C temperatūroje.

Dry Aging spinta tinka brandinti ne tik jautienai, joje galima puikiai subrandinti dešras, kumpius ar kitus mėsos gaminius.

Brandinimo procesas turi savo taisykles. Jis negali būti per greitas, kad "neužsidarytų" mėsos paviršius, per kurį vyksta “kvėpavimas”. Bet negali būti ir per lėtas, kad nepradėtų gesti mėsos vidus. 

Kokią mėsą galima brandinti?

Raudoną mėsą - jautieną, žvėrieną. Aviena taip pat tinka brandinimui. Paukštiena netinka. Dažniausiai brandinama jautiena. Populiariausia dalis yra nugarinė su kaulu. Geriau brandinti nugarinę su riebaliniu sluoksniu. Smulkesni mėsos gabalai be riebalinio sluoksnio brandinami trumpiau.
Galima brandinti ir kiaulieną. Ją prandinti su paviršiu riebalų sluoksniu ir su kaulu. Brandinimo laikas 2-2,5 savaitės.
Avienos brandinimo laikas priklauso nuo to, kokį paviršinį riebalų sluoksnį turi mėsa. Kuo jis didesnis, tuo galima brandinti ilgiau.
Žvėrienai galioja tos pačios taisyklės kaip avienai. Geriausiai tinka mėsa su kaulu ir su paviršiniu riebalų sluoksniu.
Visai brandinamai mėsai galioja:

- brandinimui geriausiai tinka kokybiška, geros kilmės gyvulių mėsa;
- naudoti kuo šviežesnę mėsą;
- mėsa turi būti švari;
- iš prastos mėsos negausite geros kokybės.

Kuo mažesnis paviršinių riebalų sluoksnis - tuo didesnis mėsos nudžiūvimas.

Kokie nudžiūvimo ir nupjaustymo nuostoliai?

Drėgmės netekimo nuostoliai sudaro 8-12% nuo pradinio produkto svorio. Laikant produktus ilgiau, jie nudžiūna daugiau. Ilgėjant brandinimo laikui, nudžiūvimo greitis lėtėja.
Nupjaustymo nuostolius nustatyti sunkiau. Siekiant mažesnių nupjaustymo nuostolių, reiktų laikytis taisyklių:
mažiausi nupjaustymo nuostoliai gaunami, kai brandinama mėsa yra padengta +/-1cm storio riebalų sluoksniu. Pasibaigus brandinimo laikui, riebalus galima nupjaustyti arba ištirbdyti kepant (patartina steikus kepti ištirpintuose riebaluose).
Geriausiai brandinimui parinkti mėsą su kaulu. Kaulas neleidžia mėsai džiūti, o steikas su kaulu yra delikatesnis produktas.

Kiek laiko ir kokiomis sąlygomis brandinti mėsą?

Geriausi rezultatai gaunami naudojant DRY AGER spintą nustačius sekančius parametrus:
Temperatūra +1,5ºC, santykinė drėgmė - 85%. Bręsdama mėsa pirmąsias tris savaites keičia vidinę struktūrą, o per kitas tris savaites įgauna aromatą. Maksimalus siūlomas brandinimo laikas yra 6 - 8 savaitės. Galima brandinti ir ilgiau, tačiau mėsos kokybė nebesikeičia. Mažesni mėsos gabalai (1 - 1,5 kg), be riebalinio sluoksnio, brandinami trumpiau 2 - 3 savaites. 

Kaip techniškai realizuojamas brandinimo procesas?

Vienas iš didžiausių spintos pranašumų yra tai, kad brandinimo spintos darbui reikia tik 230 V kintamos srovės tinklo. Nereikia rūpintis vandens įvadu ir vandens nubėgimo sistema. Kamerą galima eksplotuoti ir gyvenamose patalpose.
Sėkmingam brandinimo procesui svarbiausia sąlyga yra švari, sterili ir nuo bakterijų izoliuota aplinka. Spintos viduje būtina oro kaita. Šviežias oras imamas iš aplinkos ir filtruojamas per aktyvuotos anglies filtrus. Oras spintos viduje pastoviai  filtruojamas ultravioletinių spindulių filtru. Taip sudaroma aplinka be bakterijų, kurioje gali vykti brendimo procesas.
Dureles mėsos brendimo metu galima darinėti. Galima įdėti šviežios mėsos arba dalį jos išimti. Žinant, kad spintos vidus pastoviai sterilizuojams, patartina laikytis taisyklių:
- brandinamą mėsą spintoje liesti su pirštinėmis;
- nelaikyti ilgai atidarytų durų;
- pjaunat mėsą, jei dalį jos grąžinsime į spintą, pasirūpinti, kad būtų naudojamas švarus peilis.
Gamintojas rekomenduoja spintos dugne į nerūdijančio plieno lovelį įdėti Himalajų druskos blokelius.

Kaip laikyti subrandintą mėsą?

Subrandintą mėsą geriausiai iškart supjaustyti vartojimui skirtais kepsniais. Įprasta, kad steikui skirta mėsa neturi būti plonesnė nei 4 cm. Pabandykite išsikepti 5 - 6 cm storio kepsnius. Jei mėsa yra su kaulu, pjaustymui naudojamas rankinis nerūdijančio plieno pjūklas, skirtas kaulų pjaustymui. Patogu naudoti elektrinę juostinę kaulų pjaustymo mašiną.
Mėsos perteklių, kurio nesugebėsime sunaudoti iš karto, patartina vakuumuoti ir užšaldyti. Patartina mėsą, išimtą iš brandinimo spintos, kuo greičiau vakuumuoti ir užšaldyti, kad mėsa nepritrauktų drėgmės iš aplinkos. Brandinta, vakuumuota ir užšaldyta mėsa išlaiko geriausias brandintos mėsos savybes net iki 3 metų.

Kokių yra mėsos brandinimo būdų?

Mėsa gali būti brandinama vakuuminiuose maišeliuose įprastiniame šaldytuve. Šis brandinimas vadinamas drėgnu brandinimu. Tokios mėsos skonis skiriasi nuo sausai brandintos mėsos. Didelė dalis bakterijų, o ypač pieno rūgšties bakterijos, drėgno brandinimo metu išlieka aktyvios. Gaunama kitokia mėsos struktūra nei sauso brandinimo metu.
Mėsą galima brandinti specialiuose mėsos brandinimui skirtuose maišeliuose. Tokie maišeliai praleidžia drėgmę iš mėsos į išorę, bet atgal į maišelį drėgmės nepraleidžia. Supakuotą į tokius maišelius mėsą brandinti galima arba Dry Ager kameroje arba įprastiniame šaldytuve. Yra papildomų sąlygų, kurių reikia laikytis brandinant mėsą įprastiniame šaldytuve.
Kai kuriuos laukinius žvėris medžiotojai brandina išvertę vidurius su nenuluptu kailiu. Tokia mėsa brandinama įprastiniame šaldytuve, turinčiame žverienai skirtą pakabinimo įrangą. Brandinimo laikas trumpas - viena, dvi savaitės. Egzistuoja pavojus dėl galimo mėsos ir šaldytuvo užteršimo. Yra papildomų sąlygų, kurių reikia laikytis brandinant mėsą įprastiniame šaldytuve.

Kaip kepti brandintos mėsos kepsnius?

Subrandintą mėsą galima ruošti įprastiniais metodais. Pateikiame vieną, populiariausią paruošimo būdą:
Mėsą supjaustyti 4 - 6 cm storio kepsniais. Stipriai įkaitintoje keptuvėje ištirbdyti taukus nuo kepsnių šonų. Juos tirbdyti galima dviem būdais. Nupjaustyti taukus ir juos išlydyti keptuvėje arba tiesiog paimti kepsnius į ranką ir šoninę riebalinę pusę prispausti prie keptuvės ir palaikyti, kol taukai išsilydis. Gerai įkaitintoje keptuvėje apkepti kepsnius. Kepti ne ilgiau kaip 1 - 1,5 minutės kiekvieną kepsnio pusę. Po to kepsnius suvynioti į aliuminio foliją ir įdėti į orkaitę. Orkaitė turi būti įkaitinta iki +180ºC. Orkaitėje kepti 15-20 min. Išimti, 2-3 minutes duoti atsigauti ir iškart serviruoti. Skanaus!

Brandinimo kamera DRY AGER DX1000. Techniniai duomenys

Galimos opcijos:

DX1000    MĖSOS BRANDINIMO KAMERA   (pridedama 1 pakaba DX0010)
DX0010    NERŪDIJANČIO PLIENO PAKABA  (maksimaliam svoriui iki 80 kg)
DX0020    LENTYNA  (maksimaliam svoriui iki 40 kg)
DX0040    ETIKETĖS  (su nailoninėm virvutėm, 20 vnt.)
DX0050    HIMALAINĖS DRUSKOS BLOKAS   (intensyvesniam skoniui)
DX0070    DUBENĖLIS DRUSKOS BLOKUI  (maks. 4 druskos blokams DX0050)
DX0090    "S" - FORMOS KABLIUKAS   (iki 100 kg, 160x8 mm)
DX0095    SUKIOJAMAS KABLIUKAS   (iki 100 kg,  180x8 mm)